Ingredients
-
4 ks cuketa
-
1 ks cibule
-
2 stroužky česnek
-
Provensálské koření
-
tymián
-
bazalka
-
muškátový oříšek
-
červená paprika
-
3 ks rajčata
-
150 ml zakysaná smetana
-
dle chuti cukr moučka
-
olej
-
voda
-
sůl
-
pepř
Directions
Pokud máte chuť uvařit si těstoviny a nechcete stále tu stejnou osvědčenou omáčku, zkuste tento jednoduchý recept na těstoviny se smetanovo – cuketovou omáčkou. Cuketa se používá v kuchyni na velkou spoustu způsobů. Sama o sobě má velmi jemnou chuť a dobře přejímá chuť jiných přísad, je tedy vhodně ji silně kořenit. Nejchutnější a nejkvalitnější jsou malé až středně velké plody, které se nemusí loupat a mají malé minimum nedorostlých semen a jsou křehké. Cuketa má velmi nízkou nutriční hodnotu protože obsahuje 93 g vody, jen trochu vlákniny a asi kolem 4 g sacharidů. Nejcennější je vysoký obsah karotenu a minerálů, který odplavuje z těla nadbytečný obsah vody a soli. Recepty z cukety jsou tedy nejen chutné, ale i zdravé.
- Na oleji osmažíme cibulku pokrájenou nadrobno.
- Cuketu nakrájíme i se slupkou na středně velké kostky a přidáme k cibulce i spolu s prolisovaným česnekem a krátce restujeme.
- Během restování okořeníme bylinkami, osolíme a opepříme.
- Rajčata dáme spařit do vroucí vody, abychom je mohli oloupat.Ty pak nakrájené na kostičky přidáme k cuketě.
- Nakonec vmícháme zakysanou smetanou, krátce ještě povaříme a pokud se nám zdá omáčka více kyselá, můžeme i trochu dosladit.
- Podáváme s těstovinami ozdobené rajčaty.
Steps
1
Done
5 min.
|
|
2
Done
7 min.
|
|
3
Done
2 min.
|
|
4
Done
15 min.
|
|
5
Done
10 min.
|
|
6
Done
|