Ingredients
-
300 g vepřová játra
-
200 g kuřecí játra
-
1 ks cibule
-
2 stroužky česnek
-
2 dcl bílé víno
-
sojová omáčka
-
voda
-
hl. mouka
-
máslo
-
olej
-
majoránka
-
červená paprika
-
kari koření
-
sůl
-
pepř
Directions
Vnitřnosti nebo droby jsou vnitřní orgány zvířat mezi které patří například srdce, plíce, játra, ledviny atd. Z vnitřností jsou játra nejprospějšnější. Jsou významným zdrojem všech vitamínů a některé jsou v nich obsaženy ve velkém množství. Obsahují vitamín B12 tzv. kobalamin, který je dobrý k výrobě krve. Dříve se lidem s onemocněním krvetvorby dokonce doporučovalo jíst játra syrová, neboť v nich je obsah vitamínu B 12 mnohem vyšší než v tepelně upravených. Dnes už se to kompenzuje potravinovými doplňky a léky. Kromě toho že játra obsahují celou řadu vitaminu B, obsahují i vitamin A a najdeme v nich i velké množství zinku, železa, mědi a chromu. Játra by ale ve velkém množství neměli konzumovat například těhotné ženy, právě kvůli vitamínu A, který může být ve větším množství pro plod toxický. Tento recept je na játrový guláš, pro milovníky vnitřoností, zejména jater, doporučuji.
- Cibuli nakrájíme na jemno a necháme zesklovatět. Přidáme prolisovaný česnek.
- Játra nakrájíme na středně velké kousky a přidáme k cibulce. Zasypeme červenou paprikou a zprudka smažíme.
- Zalijeme bílým vínem a sójovou omáčkou. Přilijeme vodu, přidáme kari koření a dusíme doměkka.
- Před dodušením přidáme majoránku a podle chuti dosolíme a dopepříme.
- Nakonec zahustíme jíškou (hladká mouka a máslo).
- Podáváme s rýži nebo knedlíkem a posypaný cibulkou.
Steps
1
Done
5 min.
|
|
2
Done
15 min.
|
|
3
Done
20 min.
|
|
4
Done
5 min.
|
|
5
Done
5 min.
|
|
6
Done
|