Pár rad jak krájet cibuli bez slz

Při vaření se u většiny pokrmů bez cibule neobejdete. Jistě všichni znáte tu situaci, kdy jdete krájet cibuli a jen ji vezmete do rukou a začnete loupat, přes slzy, štípání očí a kapání z nosu se ke krájení ani nemůžete dostat. No a co potom, když chcete cibulí loupat více. Existuje spoustu tipů a triků. Pár jich tady zveřejníme, ale nejprve si řekneme, proč je vlastně cibule tak pálivá a štíplavá. Při loupání, krájení a smažení se uvolňuje dráždivá slzotvorná látka, těkavý propathial S – oxid, který vzniká enzymatickým rozkladem s – I – propenylcysteinsulfoxidu. Tato látka pak ve styku s vodou ( např. v oku) hydrolizuje na propanol, sirovodík a kyselinu sírovou. A tuto reakci všichni moc dobře známe. A teď tedy k těm tipům:

 

  1. Nejdůležitější je mít hodně ostrý nůž. Pokud budete ostře krájet, méně poškodíte cibulových buněk a bude se uvolňovat méně enzymů. Snažte se také krájet cibuli, co nejvíce vcelku, aby se nedostaly ven aromatické látky.
  2. Další dobrá rada je dát cibuli na 10 – 15 minut do mrazáku. Snižuje to množství kyselého enzymu uvolňovaného do ovzduší a přitom má nulový účinek na chuť. Bylo zjištěno jedním americkým seriálem o jídle, že tohle je nejúčinější způsob. Můžete ji nechat i v lednici, ale ne vedle brambor nebo jablek ani ji tam nenechte moc dlouho, uvolňuje totiž nepříjemné pachy.
  3. Před krájením cibule začněte žvýkat žvýkačku. Ne tohle opravdu není vtip. Za prvé dýcháte více pusou než nosem a nedráždí vám aromatické výpary sliznici a za druhé se vám tvoří více slin a ty pohlcují výpary, které vypouští cibule a tím vám tolik nedráždí oči.
  4. Cibuli zkuste krájet pod tekoucí vodou, nicméně tato taktika je velmi nepraktická a špatně se vám při ní bude postupovat.
  5. Můžete krájet cibuli v blízkosti tekoucí horké vody, nebo páry z rychlovarné konvice nebo hrnce s odpařovanou vodou. Pára vytáhne z cibule výpary a rozptýlí je.
  6. Můžete cibuli ponořit cca na 15 minut do studené vody. Dojde k denaturaci smícháním vody a vzduchu a také se bude cibule lépe loupat.
  7. Zapněte si ventilátor. A nastavte ho tak, aby se vám silice z cibule dostaly, co nejvíce od nosu a očí.
  8. Zkuste u krájení cibule pískat. Stačí si najít nějakou chytlavou melodii, pískáním totiž dochází k proudění vzduchu.
  9. Další docela efektivní a jednoduchá metoda, je nasadit si brýle, nejlépe potapěčské, které vám chrání i nos.
  10. Potřete prkénko, na kterém budete cibuli krájet, octem.

Lucie

Přidejte komentář