Pár rad jak krájet cibuli bez slz

Při vaření se u většiny pokrmů bez cibule neobejdete. Jistě všichni znáte tu situaci, kdy jdete krájet cibuli a jen ji vezmete do rukou a začnete loupat, přes slzy, štípání očí a kapání z nosu se ke krájení ani nemůžete dostat. No a co potom, když chcete cibulí loupat více. Existuje spoustu tipů a triků. Pár jich tady zveřejníme, ale nejprve si řekneme, proč je vlastně cibule tak pálivá a štíplavá. Při loupání, krájení a smažení se uvolňuje dráždivá slzotvorná látka, těkavý propathial S – oxid, který vzniká enzymatickým rozkladem s – I – propenylcysteinsulfoxidu. Tato látka pak ve styku s vodou ( např. v oku) hydrolizuje na propanol, sirovodík a kyselinu sírovou. A tuto reakci všichni moc dobře známe. A teď tedy k těm tipům:
- Nejdůležitější je mít hodně ostrý nůž. Pokud budete ostře krájet, méně poškodíte cibulových buněk a bude se uvolňovat méně enzymů. Snažte se také krájet cibuli, co nejvíce vcelku, aby se nedostaly ven aromatické látky.
- Další dobrá rada je dát cibuli na 10 – 15 minut do mrazáku. Snižuje to množství kyselého enzymu uvolňovaného do ovzduší a přitom má nulový účinek na chuť. Bylo zjištěno jedním americkým seriálem o jídle, že tohle je nejúčinější způsob. Můžete ji nechat i v lednici, ale ne vedle brambor nebo jablek ani ji tam nenechte moc dlouho, uvolňuje totiž nepříjemné pachy.
- Před krájením cibule začněte žvýkat žvýkačku. Ne tohle opravdu není vtip. Za prvé dýcháte více pusou než nosem a nedráždí vám aromatické výpary sliznici a za druhé se vám tvoří více slin a ty pohlcují výpary, které vypouští cibule a tím vám tolik nedráždí oči.
- Cibuli zkuste krájet pod tekoucí vodou, nicméně tato taktika je velmi nepraktická a špatně se vám při ní bude postupovat.
- Můžete krájet cibuli v blízkosti tekoucí horké vody, nebo páry z rychlovarné konvice nebo hrnce s odpařovanou vodou. Pára vytáhne z cibule výpary a rozptýlí je.
- Můžete cibuli ponořit cca na 15 minut do studené vody. Dojde k denaturaci smícháním vody a vzduchu a také se bude cibule lépe loupat.
- Zapněte si ventilátor. A nastavte ho tak, aby se vám silice z cibule dostaly, co nejvíce od nosu a očí.
- Zkuste u krájení cibule pískat. Stačí si najít nějakou chytlavou melodii, pískáním totiž dochází k proudění vzduchu.
- Další docela efektivní a jednoduchá metoda, je nasadit si brýle, nejlépe potapěčské, které vám chrání i nos.
- Potřete prkénko, na kterém budete cibuli krájet, octem.