0 0
Valašská kyselica

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
1 kg kysané bílé zelí
6-7 ks brambory
350 g anglická slanina
4 ks dle velikosti klobásy
1 velká cibule
2 ks vejce
200 g zakysaná smetana
200 g smetana na vaření
hl. mouka
3 ks bobkový list
4 ks kuličky pepře
sůl
drcený kmín
20-30 dkg máslo

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Valašská kyselica

  • 1 hodina 12 minut
  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Directions

Share
  1. Zelí pokud je dlouhé nahrubo pokrájíme a dáme do hrnce. Zalijeme vodou, přidáme bobkový list, kuličky celého pepře a dáme vařit.
  2. Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme vařit. Osolíme a posypeme kmínem.
  3. Mezi tím nakrájíme slaninu na kostičky a klobásu na kolečka. Dáme na pánev opékat.
  4. Po chvíli přidáme i na kolečka nakrájenouý cibuli.
  5. Máme-li zelí měkké a brambory uvařene, nasypeme je k zelí. Přidáme i orestované uzeniny s cibulí.
  6. Z trochy mouky si uděláme záklechtku (mouku smícháme se smetanou, tak aby tam nezůstaly hrudky) na valašsku též zatřepka a zahustíme jí polévku. Na valašsku dělávají v létě řidší a v zimě hustší.
  7. Na závěr přidáme rozmíchaná vajíčka a zakysanou smetanu, pořádně promícháme a podle chuti buď přisolíme nebo připepříme.
  8. Na závěr ještě zjemníme máslem.

Steps

1
Done
20 min

Zelí pokud je dlouhé nahrubo pokrájíme a dáme do hrnce. Zalijeme vodou, přidáme bobkový list, kuličky celého pepře a dáme vařit.

2
Done
20 min

Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme vařit. Osolíme a posypeme kmínem.

3
Done
15 min

Mezi tím nakrájíme slaninu na kostičky a klobásu na kolečka. Dáme na pánev opékat.

4
Done
5 min

Po chvíli přidáme i na kolečka nakrájenouý cibuli.

5
Done
5 min

Máme-li zelí měkké a brambory uvařene, nasypeme je k zelí. Přidáme i orestované uzeniny s cibulí.

6
Done
5 min

Z trochy mouky si uděláme záklechtku (mouku smícháme se smetanou, tak aby tam nezůstaly hrudky) na valašsku též zatřepka a zahustíme jí polévku. Na valašsku dělávají v létě řidší a v zimě hustší.

7
Done
5 min

Na závěr přidáme rozmíchaná vajíčka a zakysanou smetanu, pořádně promícháme a podle chuti buď přisolíme nebo připepříme.

8
Done
2 min

Na závěr ještě zjemníme máslem.

9
Done

Dobrou chuť.

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Bramboračka s cheddarem
previous
Bramboračka s cheddarem

Add Your Comment