Ingredients
-
4 stonky řapíkatý celer
-
1 litr máslo
-
2 ks mrkev
-
zeleninový vývar
-
250 ml smetana na vaření
-
petrželová nať
-
1 čajová lžička zázvor
-
muškátový oříšek
-
pepř
-
sůl
Directions
Nepatří řapíkatý celer do vašeho jídelníčku? Zkusme to změnit. Tato zdravá a chutná zelenina je populární hlavně v středomořské kuchyni a Americe.Do českých kuchyní se dostává velmi pomalými krůčky. Nicméně je obrovským zdrojem vitamínů a minerálů. Pojďme si o řapíkatém celeru říci blíž. Kromě toho, že obsahuje spoustu vitaminů je důležitý po několika stránkách: např. najdeme v něm Apigenin a flavonoid, který brání růstu nádorů, povzbuzuje metabolismus a odstraňuje nadbytečnou kyselinu močovou, pomáhá při trávení a problémy se zácpou, je močopudný zlepšuje práci ledvin a pomáhá psychice při boji se stresem, podporuje tvorbu žluče a brání vytváření žlučových kamenů a podporuje činnost pohlavních žláz. V našem receptu jsme z této vynikající zeleniny připravili polévku.
- Nakrájíme si nadrobno cibulku a osmahneme ji na másle.
- Přidáme omytý řapíkatý celer nakrájený na 1 cm velké kousky.
- Asi po 2 – 3 minutách přidáme na kolečka nakrájenou mrkev.
- Po krátkém restování přilijeme zeleninový vývar, přisypeme trochu zázvoru, osolíme a vaříme do změknutí.
- Po uvaření rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme pepřem a muškátovým oříškem a zalijeme smetanou. Nakonec dozdobíme nakrájenou petrželovou natí.
Steps
1
Done
7 min.
|
|
2
Done
5 min.
|
|
3
Done
6 min.
|
|
4
Done
20 min.
|
|
5
Done
5 min.
|
|
6
Done
|