Ingredients
-
1 ks kořen křenu
-
600 ml mléko
-
1 ks smetana na vaření
-
4 lžíce hl.mouka
-
150 g máslo
-
250 g rohlíky
-
2 ks vejce
-
hrst petrželová nať
-
100 g polohr. mouka
-
muškátový květ
-
sůl
-
pepř
Directions
Omáčka:
- Uzené maso dáme do hrnce s vodou vařit.
- Po půl hodině maso vyjmeme a přilijeme 400 ml mléka.
- Smetanu smícháme s lžící hladké mouky a za stálého míchání přilijeme do vývaru s mlékem.
- Křen nastrouháme na jemném struhadle a přisypeme do omáčky. Křenu přidáme v závislosti na jeho aromatické síle. Pokud je hodně ostrý stačí necelá půlka, pokud méně přidáváme opatrně po částech.
- Zahustíme jíškou ze cca 150 g másla a 3 lžíc hladké mouky. Dochutíme solí a pepřem.
Knedlíky:
- Na knedlíky použijeme starší rohlíky, které nakrájíme na kostky a osmahneme nasucho na pánvi.
- V misce k nim pak přidáme dva žloutky a bílky schováme na později.
- Přidáme buď nasušenou nebo čerstvou nasekanou zelenou petrželku.
- Přisypeme 100 g polohrubé mouky a 2 dcl mléka, necháme chvíli odpočinout a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Osolíme, opepříme a můžeme přidat i muškátový květ.
- Vše propracujeme v těsto, ze kterého vytvoříme širší válečky, které zabalíme do předem namaštěného alobalu nebo potravinové fólie a vaříme 20 – 25 minut.
- Uvařené knedlíky nejlépe nakrájíme nití.
- Dobrou chuť a správný říz!
Steps
1
Done
2 min.
|
Omáčka: |
2
Done
30 min.
|
|
3
Done
5 min.
|
|
4
Done
10 min.
|
|
5
Done
5 min.
|
|
6
Done
5 min.
|
Karlovarské knedlíky: |
7
Done
2 min.
|
|
8
Done
2 min.
|
|
9
Done
2 min.
|
|
10
Done
30 min.
|
|
11
Done
|
|
12
Done
|