Ingredients
-
3 ks červená řepa
-
olivový olej
-
150 g mandle
-
200 g sýr Eidam
-
100 g máslo
-
3 listy salát
-
4 lžičky citronová šťáva
-
citronová kůra
-
voda
-
sůl
-
3 stroužky česnek
-
1 ks střední cibule
Directions
Řepa je zástupcem kořenové zeleniny a její původ je ve středomoří a severní Africe. Je známá a oblibená nejen v Evropské, severoamerické, ale i asijské kuchyni. Její původ ovšem sahá do dávné historie. Byla známá ve Starém Římě, kde byla využívána nejen jako jídlo, ale především jako lék. Díky betaninu, který obsahuje, brání rozvoji kornatění tepen, podporuje činnost jater. Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Má také účinky močopudné, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči, atd… Syrová řepa se dobře uplatní v salátech. Chutná s česnekem, křenem, jablkem, ořechy nebo zelím a pomeranči. V našem receptu jsme z ní udělali skvělou omáčku na špagety. Je to lehké, zdravé a velmi chutné jídlo.
- Řepu oloupeme, dáme na alobal, pokapeme olivovým olejem, osolíme, zalijeme troškou vody a dáme péct na 30 – 40 minut při 150 °C.
- Až je řepa uvařená, dáme naporcovanou do mixéru, přidáme mandle, česnek a rozmixujeme. Dochutíme ještě nastrouhanou citrónovou kůrou, šťávou z citrónu a přimícháme nastrouhaný sýr.
- Do hrnce dáme rozpustit máslo, cibuli na lupínky, jeden stroužek česneku na plátky a přidáme nakrájený salát na středně velké kousky a zamícháme.
- Až se salát spaří, přidáváme po lžičkách rozmixovanou řepu.
- Podáváme promíchané se špagetami a posypané sýrem.
Steps
1
Done
45 min.
|
|
2
Done
10 min.
|
|
3
Done
6 min.
|
|
4
Done
7 min.
|
|
5
Done
|