Ingredients
-
80 g cukr moučka
-
100 ml mléko
-
500 g hl. mouka
-
4 ks vejce
-
200 ml smetana ke šlehání
-
1 ks vanilkový cukr
-
lžíce rum
-
sůl
-
500 g tvaroh měkký
-
povidla
-
z 1 citronu citronová kůra
-
80 g máslo
-
100 g polohr. mouka
-
Directions
Těsto:
1. Nejdříve si uděláme klasický kvásek, tzn. do 50 ml vlažného ne horkého mléka dáme lžičku cukru a rozdrobíme kvasnice. Počkáme, až vzejdou.
2. V míse s 500 g hladké mouky si uděláme důlek a do něj nalijeme kvásek. Přidáme 2 žloutky, 80 g cukru, smetanu, vanilkový cukr, zbylých 50 ml mléka a špetku soli.
3. Vypracujeme těsto, které dáme na hodinu kynout.
4. Z nakynutého těsta tvoříme na vále kolečka, do kterých zabalíme dvě lžičky povidel a pokládáme na plech s pečícím papírem.
Tvarohová náplň:
Smícháme 500 g tvarohu, trochu cukru, žloutek a citronovou kůru. kdo má rád, může přidat i rozinky, které jsme před tím namočili do rumu. Vajíčkem obaleným v mouce děláme do těsta důlek a naplníme ho vrchovatě tvarohovou náplní.
Drobenka:
Smícháním 80 g másla, 80 g cukru a 100 g polohrubé mouky nám vznikne drobenka. Okraje koláče potřeme vejcem a posypeme drobenkou. Dáme péct na 190 °C dorůžova.
Po upečení potíráme rozpuštěným máslem s rumem a posypeme cukrem.
Steps
1
Done
10 min.
|
Těsto: |
2
Done
5 min.
|
|
3
Done
1 hod.
|
|
4
Done
15 min.
|
|
5
Done
10 min.
|
Tvarohová náplň: |
6
Done
40 min.
|
Drobenka: |
7
Done
|