Ingredients
-
500 ml smetana ke šlehání
-
60 g vanilkový cukr
-
1 ks vanilkový lusk
-
na posypání cukr krystal
-
4 ks vejce
-
1 PL likér (Kahlua, Amaretto, Grand Marnier)
-
voda
Directions
Crème brûlée /čti krém brilé/ v překladu „opálený krém“ je sladký francouzský pálený krém, který by neměl chybět v žádné restauraci. Konzistenci má jako pudink, ale je jemnější, protože je připraven ze smetany a žloutků. Podáváme ho studený do ohnivzdorných misek. My jsme použili a vyzkoušeli ohnivzdorné misky od firmy Kitchen Aid. Jsou praktické, je možné je použít do trouby i do mražáku na přípravu nespočetně mnoho pokrmů. Jeden z nich jsme si právě dnes připravili a nebude zdaleka poslední.
- Smetanu si nalijeme do hrnce. Zahřejeme asi cca na 40 °C a přisypeme cukr.
- Přidáme dřeň z vanilkového lusku, můžeme do smetany hodit i celý lusk. Když je cukr rozpuštěný vmícháme žloutky a likér( my jsme použili Amaretto).
- Směs nalijeme do 3/4 do zapékacích misek položíme na plech s vodou a v této vodní lázni pečeme při 125°C 50 – 60 minut.
- Po upečení necháme zchládnout v lednici nejméně 5 hodin. Před podáváním posypeme cukrem.
- Přelijeme destilátem, flambujeme dokud se alkohol nevypálí a na povrchu nám nevznikne pálením karamel.
Steps
1
Done
15 min.
|
|
2
Done
10 min.
|
|
3
Done
60 min.
|
|
4
Done
5 hodin
|
|
5
Done
5 min.
|
|
6
Done
|