Ingredients
-
800 g hovězí maso
-
200 g anglická slanina
-
100 g sádlo
-
3 ks mrkev
-
2 ks petržel
-
4 stonky řapíkatý celer
-
1 větší cibule
-
na vymazání máslo
-
340 g šípkový džem
-
300 ml červené víno
-
150 g uzené maso
-
8 ks housky
-
2 ks vejce
-
200 ml mléko
-
na obalení strouhanka
-
petrželka nať
-
muškátový oříšek
-
jalovec
-
bobkový list
-
tymián
-
rozmarýn
-
sůl
-
pepř
Directions
- Den předem nebo stačí pár hodin před vařením si nakrájíme na kousky část slaniny a dáme do mrazáku zmrznout, aby se nám s ní lépe pracovalo při špikování. Maso poté prošpikujeme na několika místech a na na troše sádla orestujeme z obou stran, aby se zatáhlo.
- Do výpeku z masa dáme zbytek slaniny nakrájené na kostičky, chvíli restujeme a nakonec přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, řapíkatý celer a cibuli) Osolíme, opepříme, přidáme jalovec, bobkový list, tymián a rozmarýn.
- Do máslem vymazaného pekáče přendáme maso a zasypeme ho orestovanou zeleninou.
- Podlijeme červeným vínem a dáme péct přikryté na 200°C.
- Máme-li maso měkké vyjmeme ho z pekáče a zeleninu přendáme zpět do hrnce. Zalijeme opět vínem, přidáme šípkový džem a vodu. Chvíli povaříme, aby se chutě řádně promísili. Vyndáme všechno koření a omáčku rozmixujeme.
- Příprava knedlíku je trošičku náročnější, ale opravdu stojí za to. Na pánvi osmahneme uzené maso nakrájené na drobné kostičky. Přidáme na kostičky nakrájenou housku, promícháme a dáme vychladnout.
- Přidáme máslo smíchané s jedním vejcem, žloutkem a mlékem. Promícháme, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku. Ze směsi vytvoříme šišky, které zabalíme do navlhčeného ubrousku ve studené vodě, vyždímaného a potřeného rozpuštěným máslem. Vaříme v páře cca 20 minut.
- Nakonec opražíme strouhanku dozlatova, přisypeme nasekanou petrželku a uvařený knedlík v ní obalíme.
Steps
1
Done
10 min.
|
|
2
Done
15 min
|
|
3
Done
3 min.
|
|
4
Done
1 hodina
|
|
5
Done
10 min.
|
|
6
Done
15 min.
|
|
7
Done
25 min.
|
|
8
Done
5 min.
|
|
9
Done
|